Една Олівер

Фотографія Една Олівер (photo Edna Oliver)

Edna Oliver

  • День народження: 09.11.1883 року
  • Вік: 59 років
  • Дата смерті: 09.11.1942 року
  • Громадянство: США

Біографія

Американська актриса, номінантка премії «Оскар». У 1930-ті роки вона була однією з найвідоміших характерних актрис, яка грала уїдливих старих дів.

Една Мей Наттер народилася в невеликому містечку Малден, штат Массачусеттс, в сім’ї Іди Мей і Чарльза Едварда Наттера. Вона була нащадком 6-го президента США Джона Квінсі Адамса. У 14 років вона залишила навчання в школі і зайнялася акторською кар’єрою, домігшись першого успіху в 1917 році на Бродвеї в музичній комедії «О, хлопчик!», а в 1923 році відбувся її дебют в кіно.

Найбільш примітною на Бродвеї стала її роль Парті, дружини капітана Енді Хоукса, в знаменитому мюзиклі 1927года «Плавучий театр». У 1932 році вона знову повернулася на сцену з цією роллю, але змушена була відмовитися від зйомок кіноверсії мюзиклу в 1936 року, тому що в цей час грала роль Годувальниці у фільмі «Ромео і Джульєтта».

Една померла в свій день народження у 1942 році з-за хвороби кишечника у віці 59 років.

Фільмографія

1924 — Манхеттені / Manhattan — Місіс Трейпс

1926 — Американська Венера / The American Venus — Місіс Наилз

1931 — Сімаррон / Cimarron

1931 — Розколоті горіхи / Cracked Nuts — Тітка Мінні Ван Варден

1933 — Аліса в країні чудес / Alice in Wonderland — Червона королева

1933 — Маленькі жінки / Little Women — Тітка Марш

1933 — Ще вчора / Only Yesterday — Леона

1935 — Повість про двох містах / A Tale of Two Cities — Міс Просс

1935 — Тільки без дам / No More Ladies — Місіс Фанні Бабуся Таунзенд

1935 — Особиста історія, пригоди, досвід і спостереження молодого Девіда Копперфілда / Personal History, Adventures, Experience,and Observation of David Copperfield the Younger — Тітка Бетсі

1936 — Ромео і Джульєтта / Romeo and Juliet — Годувальниця Джульєтти

1937 — Парнелл / Parnell — Тітка Бен Вуд

1939 — Барабани долини Махонке / — Місіс МакКленнар

1939 — Друга скрипка / Second скрипка некваліфікований робітник — Тітка Фібі

1939 — Історія Вернона і Ірен Кастл / The Story of Vernon and Irene Castle — Меггі Саттон

1940 — Гордість і упередження / Pride and Prejudice — Леді Кетрін де Бір

1941 — Лідія / Lydia — Сара Макміллан