Джамбул Худайбергенов

Фотографія Джамбул Худайбергенов (photo Djambyl Hudaybergenov)

Djambyl Hudaybergenov

  • День народження: 17.05.1949 року
  • Вік: 41 рік
  • Місце народження: Джамбул, Казахстан
  • Дата смерті: 06.10.1990 року
  • Громадянство: Казахстан

Біографія

Акторський факультет Вдіку Джамбул Худайбергенов закінчив у 1974 році. Він повернувся на Батьківщину і став працювати на кіностудії «Казахфільм». Його першою великою роботою стала роль Таіра в мелодрамі режисера Булата Мансурова «Притча про любов», що розповідає про високе почуття двох закоханих.

Учень Бориса Бабочкіна

Один з найвідоміших казахських акторів Джамбул Худайбергенов в юності успішно навчався в оперній школі, демонструючи відмінні вокальні дані, і всерйоз збираючись пов’язати своє майбутнє життя з оперою. Своє рішення він змінив, побачивши оголошення про проведеному у Вдіку набір на курс легендарного актора Бориса Бабочкіна. Юнак подав документи і благополучно надійшов.

Вчитися у такого Майстра – було справжнім щастям, адже він володів надзвичайною харизмою, помноженої на серйозне педагогічне чуття. Бабочкін виділяв свого талановитого учня, довіряючи Джамбулу головні ролі в багатьох навчальних виставах. Так що, здавалося, після закінчення Вдіку юнака чекає велике майбутнє…

Дебют в кіно. Велика любов

Акторський факультет Вдіку Джамбул Худайбергенов закінчив у 1974 році. Він повернувся на Батьківщину і став працювати на кіностудії «Казахфільм». Його першою великою роботою стала роль Таіра в мелодрамі режисера Булата Мансурова «Притча про любов», що розповідає про високе почуття двох закоханих. Г

лавную жіночу роль в картині виконала Жанна Куанышева, в той час вчилася в 10 класі і не помышлявшая про кар’єру актриси. Джамбулу не довелося грати почуття до своєї партнерки, він серйозно захопився цією красунею і став доглядати за нею не тільки на знімальному майданчику, але і за її межами. Жанна Куанышева згадує: «Це були золоті часи, і я згадую про них з радістю. Мій чоловік часто здійснював навіжені вчинки заради мене, годинами простоював біля вікна, виконуючи серенади». Дуже скоро молоді зрозуміли, що не можуть обходитися один без одного. Вони одружилися, а в 1976 році у них народився син Ержан.

«Казахфільм» — успіхи і розчарування

Джамбул Худайбергенов володів прекрасною зовнішністю східного героя: палаючі очі, стати. Здавалося, він був створений для ролі в бойовиках і пригодницьких стрічках. Однак такі ролі йому діставалися рідко. Втім, і ті фільми, в яких він знімався, для широкого радянського глядача залишилися непомітними. Казахське кіно було непопулярно на центральному екрані, удостоюючись, головним чином, экранареспубликанского.

А адже в активі Джамбула Худайбергенова було чимало гідних кіноробіт. Це і Каратаєв у фільмі «Зустрічі на Медео», і Кенже в гостросюжетної стрічці «Гінці поспішають», і Губайдулла в бойовику «Останній перехід», і Камбар у героїчній драмі «Довгий чумацький шлях», і Такир у пригодницькому фільмі «Хто ти, вершник?».

«Білий шаман»

На центральних кіностудіях країни Джамбул Худайбергенов практично не знімався. Казахським акторам якщо і довіряли там ролі, то, найчастіше, представників північних народів: евенків, нанайців, чукчів. Ось і Джамбулу Худайбергенову довелося одного разу зіграти такого персонажа.

Режисер Анатолій Ниточкин у своїй стрічці «Білий шаман» (за однойменним романом М.Шундика) довірив Джамбулу Худайбергенову роль чукотського мисливця Пойгина, що пройшов у картині шлях від наймита-пастуха до Героя соцпраці і першого голови чукотського колгоспу. Ця цікава робота принесла акторові всеросійську популярність, але кардинально в його долю нічого не змінила.

Загублений талант

Можна з впевненістю сказати, що вітчизняний кінематограф не використовував і малої частки акторського таланту Джамбула Худайбергенова, здатного на самі різні ролі. В останній раз він знявся в 1990 році у режисера Едыге Болысбаева в драмі «Ултуган». Незабаром актора не стало: він не зміг перенести другого інсульту.

Фільмографія:

1975 Притча про кохання

1975 Вибір

1976 Поле Айсулу

1976 Зустрічі на Медео

1976 Кидок, або Все почалося в суботу

1977 Одного разу і на все життя

1979 Ранні журавлі

1979 Гонитва в степу

1979 Смак хліба

1980 Ми — дорослі

1980 Гінці поспішають

1981 Останній перехід

1982 У кромки поля

1982 Білий шаман

1983 Викупи провину

1983 Довгий чумацький шлях

1985 Через дві весни

1985 Заповіт

1985 Гепард повертається

1986 Людина на мотоциклі

1986 Потерпілі претензій не мають

1986 Перший хлопець

1986 Золота баба

1987 Хто ти, вершник?

1988 Вбити дракона / Tod dem Drachen (СРСР-ФРН)

1988 Пригоди Арслана

1989 Султан Бейбарс

1989 Його батальйон

1989 Вождь на одну зміну

1990 Ултуган