Дуглас Фербенкс

Фотографія Дуглас Фербенкс (photo Duglas Ferbenks)

Duglas Ferbenks

  • День народження: 23.05.1884 року
  • Вік: 55 років
  • Місце народження: Денвер, Колорадо, США
  • Дата смерті: 12.12.1939 року
  • Громадянство: США

Біографія

Американський актор, одна з найбільших зірок епохи німого кіно. Народився в сім’ї успішного бізнесмена і адвоката. З дитинства займалася верховою їздою, фехтуванням, легкою атлетикою, увлкался театром. Після закінчення школи вступив до Гарвардського університету, проте незабаром оголосив батькові, що збирається стати актором, був позбавлений фінансової підтримки й на власні заощадження відправився в Європу. Р

Працював землекопом на будівництві паризького метро, потім вантажником в лондонському порту, потім найнявся матросом на вантажне судно і в 1900 році повернувся на ньому в Америку, де деякий час працював продавцем в крамничці і службовцям компанії на Уолл-Стріт, одночасно намагаючись влаштуватися в театр.

У 1902 році успішно дебютував як театральний актор на Бродвеї, прийнявши псевдонім «Дуглас Фербенкс». У 1907 році одружився на спадкоємиці великого бізнесу Ганні Бет Саллі (Anna Beth Sully) і залишив сцену. У 1909 році у них народився син Дуглас Фербенкс-молодший. У тому ж році компанія, якою володіла його дружина, збанкрутувала, і Фербенкс повернувся до акторської роботи і до 1912 році домігся досить значної популярності. У 1915 році він був, серед інших театральних акторів, запрошено зніматися у фільмах студії Triangle Pictures.

Першим фільмом Фербенкса був «Ягня» (The Lamb, 1915) режисера Вільяма Крісті Кабанна за сценарієм Д. У. Гріффіта, в якому актор зіграв головну роль. Фільм був тепло прийнятий глядачами і в наступних фільмах за Фербенксом закріпилося амплуа героя романтичних комедій.Спеціально «під Фербенкса» була створена ціла серія фільмів режисера Джона Емерсона за сценаріями Аніти Лус, в яких чарівність Фербенкса вдало поєднувалося з його іронічним ставленням до його персонажам. Одним з найбільш відомих фільмів цього періоду став «Американець» (The Americano, 1916), в якому Фербенкс, за висловом Жоржа Садуля, «з властивим йому благодушністю пригнічує збройне повстання в Південній Америці».

У лютому 1917 року Дуглас Фербенкс залишає Triangle і засновує власну компанію Douglas Fairbanks Film Corporation під егідою Paramount Pictures.

В 1919 році він розлучається з дружиною і незабаром одружується з актрисою Мері Пікфорд. У тому ж році, намагаючись вийти з-під контролю великих голлівудських студій, Fairbanks, Пікфорд, Чаплін і Гріффіт засновують компанію United Artists, що дає їм окрім творчої свободи можливість самим займатися поширенням своїх фільмів. Крім того, в 1921 році вони допомагають організувати фонд Motion Picture Fund (існуючий і понині), завданням якого була допомога потребуючим кінематографістам.

У 1920 році Фербенкс випускає один з самих своїх знаменитих фільмів «Знак Зорро» (The Mark of Zorro), успіх якого робить актора ще більш популярним і відкриває дорогу для цілої серії костюмних історичних бойовиків — «Три мушкетери» (The Three Musketeers, 1921), «Робін Гуд» (Robin Hood, 1922), «Багдадський злодій» (The Thief of Bagdad, 1924), «Чорний пірат» (The Black Pirate, 1926) та інших.

Фербенкс і Пікфорд були першими діячами кіномистецтва, які залишили відбитки своїх долонь у мокрому цементі на Алеї Слави в Голлівуді під час церемонії відкриття кіноцентру Граумана 30 квітня 1927 року. У тому ж році Фербенкс ставати першим президентом Американської академії кіномистецтва і проводить першу церемонію вручення премій Кіноакадемії.

Останнім німим фільмом за участю Фербенкса стала «Залізна маска» (The Iron Mask, 1929), після якої вони разом з Пікфорд знялися в їх першому звуковому фільмі «Приборкання норовливої» (The Taming of the Shrew, 1929). Фільм, однак, не мав очікуваного успіху і Фербенкс почав поступово відходити від справ. Останнім фільмом з його участю стала «Особисте життя Дон Жуана» (The Private Life of Don Juan, 1934)В 1933 році у Фербенкса зав’язується роман з Сільвією Ешлі. В 1936 році він розлучається з Мері Пікфорд і одружується на Ешлі, з якої самотньо поселяється в Санта-Моніці.

Дуглас Фербенкс помер 12 грудня 1939 року від серцевого нападу.

Фільмографія

(Список відкритий)

1915 — Ягня / The Lamb

1916 — Американець / The Americano

1920 — Знак Зорро / The Mark of Zorro

1921 — Три мушкетери / The Three Musketeers

1922 — Робін Гуд / Robin Hood

1924 — Багдадський злодій / The Thief of Bagdad

1925 — Дон Q, син Зорро / Don Q Son of Zorro

1926 — Чорний пірат / The Black Pirate

1927 — Гаучо / The Gaucho

1929 — Залізна маска / The Iron Mask

1929 — Приборкання норовливої / The Taming of the Shrew

1930 — Дотягнутися до Місяця / Reaching for the Moon

1934 — Особисте життя Дон Жуана / The Private Life of Don Juan

Цікаві факти

Дуглас Фербенкс часто сам писав сценарії для своїх фільмів, вказуючи себе в титрах під псевдонімом «Елтон Томас» (Elton Thomas).

Дуглас Фербенкс став персонажем декількох фільмів про історію кіно. Наприклад, у фільмі «Чаплін» (1992) роль Фербенкса виконав Кевін Клайн.