Данило Бєлих

Фотографія Данило Бєлих (photo Daniil Belyh)

Daniil Belyh

  • День народження: 04.12.1979 року
  • Вік: 37 років
  • Місце народження: Іркутськ, Росія
  • Громадянство: Росія

Біографія

У 1995 році Данило закінчив Щукінське театральне училище. Бухгалтер-ревізор ВДІК, курс М. М. Хуциєва.

Іркутськ-Оренбург-Москва

Син актриси Наталії Колякановой Данило Білих народився 1 січня 1979 року в Іркутську. Дитинство Данила, за його власними словами, проходило у своєрідному трикутнику: Іркутськ (де живе його батько, за професією лікар), Оренбург (там жила його бабуся), і Москва. За роки навчання він змінив п’ять шкіл. З восьмого класу почав займатися бізнесом: продавав газети, мив машини, займався фарцовкою. Словом, про акторську професію до певного часу Данило не думав…

Бажання стати актором прийшло, коли Данило Білих навчався в школі естетичного виховання. Спочатку він вступив до ВДІКУ, але не провчився там жодного дня. На наступний рік юнак поступив в Театральне училище імені Щукіна, яке згодом закінчив у 1995 році.

Кіно. Яскравий старт

Популярність до молодого актора прийшла з серіалами «Медики», «День народження Буржуя – 2» і «FM і хлопці». Його герої були молоді, красиві, веселі, що не могло не подобатися глядачеві. Так в «Медиків» Данило Білих зіграв починаючого лікаря Андрія, тільки-тільки що покинув стіни медінституту, і постійно потрапляє в комічні ситуації. У молодіжному серіалі «FM і хлопці» актор постав у образі веселуна, оптиміста і душі компанії Вадима, а в «Дні народження Буржуя» — в образі юного, невтомного детектива Василя.

Успіх актора закріпили серіали «Конвалія сріблястий-2» (Людвіг, син Ірми) і «Кавалери морської зірки» (Максим). А потім Данило Білих з’явився в дещо несподіваному образі, зігравши в серіалі «За все тобі дякую» (2005-2006 рр.) Аліка — п’яницю, наркомана і вбивцю власного дядька. Варто зауважити, що роль вийшла дуже виразною. Справа в тому, що Данило дуже любить вносити власні корективи в пропоновані йому ролі, а тут йому фактично було надано карт-бланш, обмежений лише рамками сценарію. Він і створив свого героя – починаючи від костюма і закінчуючи вимовними словами. Серіалу ж це пішло лише на користь.

Федос Щусь

Наступною великою роботою актора стала роль соратника Махна, бойовика і анархіста Федосия Щуся в серіалі «Дев’ять життів Нестора Махна» (2006). Перед початком роботи над образом Данило Білих заповнив прогалини освіти, поспілкувавшись зі своїм шкільним учителем історії. А необхідні навички верхової їзди актор отримав в підмосковному Голіцина, де розташований кінний полк Міністерства оборони. Так що на знімальний майданчик Данило прийшов всебічно підготовленим.

Зйомки проходили по всій Україні, де бував Нестор Махно. Данило Білих розповідає: «Там збереглося чимало сіл з хатами і дворами немов з тих років. Ми відчували неймовірне натхнення саме з-за того, що почувалися зануреними в реальну атмосферу. До нас підходили учасники масовки, місцеві жителі, і розповідали, що їхній дід чи баба були особисто знайомі з Махно. Всі відгукувалися про нього з великою теплотою і симпатією. <…> Добре те, що після зйомок не треба збиратися, їхати додому, вранці знову тягнутися на студію, знову переодягатися. Ми жили в тій одежі, в якій знімалися. Відчували себе учасниками подій. Я злився зі своїм героєм. Для мене це були легкі зйомки».

Підходячи до створення образу актор ставив перед собою завдання показати велику трагедію Росії через людські відносини. «Мій персонаж, будучи соратником Нестора Махна, власноручно вбиває його дружину і дитину. Тут великий простір для акторської фантазії. Щусь пройшов з Махном довгий бойовий шлях. Він з тих оскаженілих бійців, хто щиро вважав, що всі проблеми можна вирішити пострілом. <…> У фільмі він Моцарт, а я — Сальєрі. Людина, яка, з одного боку, їм захоплюється, з іншого — болісно заздрить. Махно за життя був дуже простою людиною, тому народ його любив. А мій герой — відбувся супермен, який мріє про лаври героя. Звідси і його дрібна помста».

Серіал вийшов на екрани влітку, — сезон, званий у кінематографістів «мертвим». Незважаючи на це, він мав просто приголомшливий успіх. Позначилися і нестандартний підхід до історії, і дуже пристойний акторський рівень серіалу.

Серіали, серіали

Як можна помітити, спектр героїв Данила Білих дуже широкий. При цьому актор, погоджуючись на ту чи іншу роль, намагається потім внести щось своє, що називається, «гне свою лінію» аж до конфліктів з продюсерами. Так, було і в серіалі «Спадщина», де Данило Білих виступив у ролі інтелектуала Кістки Прохорова. До речі, в «Спадщині» Данила і не дізнатися – творці серіалу постаралися зовні змінити актора, показав йому волосся і загримировав.

У 2009 році на екрани виходить серіал «Спецкор відділу розслідувань», в якому Білих грає головну роль журналіста кримінальної хроніки Дмитра Полуянова. Герой Дмитра намагається розкрити крадіжку раритетів з архіву бібліотеки.

Авантюрист

Данило Білих стверджує, що його не особливо хвилює, як він зовні виглядає, як розташовані меблі і речі в квартирі, та й взагалі, чи є у нього те чи це. Його влаштовує те, що йому зручно. В одязі віддає перевагу непомітний стиль, тому і на вулиці його рідко впізнають перехожі.

При цьому Данило Бєлих з життя справжній авантюрист. Досить зауважити, куди він їздить відпочивати – аж ніяк не в улюблені туристами Туреччину, Єгипет або Туніс. Так, наприклад, медовий місяць він з дружиною проводив на невеликому острівці поблизу Пхукеті. Подружжя стали свідками цунамі, ледь не забрав їх у море.

Іншого разу Данило побував на Кубі. Взявши в гіди-перекладачі місцеву жінку, він вивчав невеликих селищах «справжню», не глянцево-журнальну Кубу. Данило згадує: «Всі ці чотири дні я мився тільки в океані, весь заросло щетиною. Напевно, я виглядав кумедно в компанії наших засмаглих і задоволених туристів. Вони поверталися до Москви з сувенірами, сигарами і ромом. Зате я привіз стільки вражень!»

А відразу після зйомок в «Махно» Данило вирушив до Індії, де провів півроку. Там він пройшов процес аювердической очищення, а заодно підкорив кілька гір навколо Евересту. Хотів зійти і на Еверест, але не вийшло, — гіди запросили 50 тисяч доларів на випадок, якщо йому стане погано і доведеться викликати вертоліт…

Словом, можна сказати, що Данило любить екстремальний відпочинок. Ось тільки сам він до слова «екстремальний» ставиться критично. «Знаєте, самі екстремальні ситуації зазвичай виглядають дуже буденно», — стверджує актор.

Фільмографія:

1992 Новий Одеон

1998 Хрустальов, машину!

1999 Будемо знайомі! («Мажори»)

2000 Весілля

2000 Редакція — серіал

2000 Метаморфози кохання — короткометражний

2000 Конвалія сріблястий

2000 ДМБ

2001 Медики — серіал

2001 Ідеальна пара — серіал

2001 ДМБ — 003

2001 День народження Буржуя — 2 (Україна-Росія) — серіал

2001 FM і хлопці — серіал

2003-2009 Адвокат — серіал

2004 Конвалія сріблястий-2 — серіал

2004 Кавалери морської зірки — серіал

2004 Даша Васильєва 3. Любителька приватного розшуку — серіал

2005 За всі тебе дякую (Україна) — серіал

2005 Даша Васильєва 4. Любителька приватного розшуку — серіал

2006 Фартовий

2006 За всі тебе дякую-2 (Україна) — серіал

2006 Будинок-фантом у придане (Україна)

2006 Дев’ять життів Нестора Махна — серіал

2007 Клуб 69 — серіал

2008 Новорічна засідка

2008 Спадок — серіал

2008 Життя, якого не було

2009 Спецкор відділу розслідувань — серіал

2009 Крем

2009 За всі тебе дякую-3 (Росія-Україна) — серіал