Дальвин Щербаков

Фотографія Дальвин Щербаков (photo Dalvin Scherbakov)

Dalvin Scherbakov

  • День народження: 26.08.1938 року
  • Вік: 78 років
  • Місце народження: р. Тайга, Кемеровська область, Росія
  • Громадянство: Росія

Біографія

Заслужений артист РФ (1995).

Початок

Дальвин Щербаков народився 26 серпня 1938 року в місті Тайга Кемеровської області. А далі все, як і у багатьох хлопчиків, які народилися до війни: босоноге, напівголодне воєнне дитинство, шкільні роки, захоплені заняття в місцевому драмгурток, який посіяв у хлопцеві любов до театру і сцени.

В юнацькі роки Дальвин Щербаков поїхав у Москву, бо тільки там можна було «вивчитися на справжнього артиста». Вступні іспити, які хлопчина з далекого Сибіру здав без жодної затримки, і навчання в знаменитому Вдіку в акторській майстерні у легендарного Бориса Чиркова, іменитого Сегеля, популярного Бориса Бабочкіна, зіграв самого Василя Івановича Чапаєва. Талановитого студента вже на останньому курсі навчання ввели в основний склад трупи Московського театру драми і комедії на Таганці, довірили головні ролі в провідних виставах театру.

Кіно

У кіно Дальвина Щербакова запросили теж в студентські роки і відразу ж на головну роль бригадира з металевого Павла Афанасьєва в картині «Перший тролейбус» режисера Ісидора Анненського, який дуже точно сформулював епоху, зафіксував час. Щербаківський герой став абсолютним особою цього самого часу. Його партнерами на знімальному майданчику були: Олег Даль, Олег Анофріев, Георгій Віцин, Євген Стеблов, навіть Савелій Крамаров — блискучий склад, здатний задовольнити смаки будь-якого глядача.

Слідом Дальвина Щербакова знову запрошують на головну роль безнадійно сором’язливого лейтенанта міліції, якого несподівана любов позбав

ла побутової мови і наділила прекрасним тенором Едурда Хиля в музичному фільмі-ревю «Коли пісня не кінчається» у Романа Тихомирова.

Режисери любили видного красеня Щербакова і запрошували його на відповідні його зовнішності ролі: Турнин в картині «Тетянин день», Борис Рудницький, в якого всі однокласниці були закохані в культовому фільмі кінця 60-х з В’ячеславом Тихоновим та Іриною Печерниковой режисера Станіслава Ростоцького «Доживемо до понеділка». Вольовий Аркадій Ликов в «Відлуння далеких снігів», серйозно налаштований Дотепників в «Море у вогні» і марного Орлов в «Посланниках вічності».

1970-ті – 80-ті

1974 рік і зовсім став для актора продуктивним. Після ролей другого плану соромливу Андрія Петровича у фільмі «Всі докази проти нього» і пристрасного Георге Чоботаря в «Гніві», Дальвин Щербаков зіграв одного з епохальних своїх кіногероїв — старшого інспектора МУРа капітана Андрія Реброва, професійно розкрив військового злочинця, довгі роки переховувався під чужим іменем, в детективному серіалі Юрія Кавтарадзе «Совість».

Після виконання цієї ролі, актора вже неможливо було не помічати, прийшла популярність, він став впізнаваним і в епізодичних ролях: Борис чоловік Зіни в картині «День весілля доведеться уточнити», батько Вєдєнєєва в «Тихих троечниках», Андрєєв у фільмі «Ранок приреченого копальні».

Зігравши головну роль одного з начальників двох змін Мягкова у Бориса Яшина в соціально-психологічній драмі «Аеропорт зі службового входу», на пару з тезкою Петром Щербаковим, актор, як кажуть, потрапив в «десяточку», запрошення посипалися одне за іншим: затвердили на роль у телевиставі «Десять днів, які потрясли світ», на роль вченого в «Днях і роках Миколи Батыгина», Малишева «Під знаком Червоного хреста», запросили на зйомки картини «Людина свити» зіграти одну з головних ролей — Родионцева.

І ось після такої плідної на ролі 1987 року, кіношне життя актора раптом настало затишшя, здавалося, режисери просто призабули про талановитого Дальвине Щербакове. Актор не сумував, він терпляче чекав свого часу і він прийшов. Режисери Олександр Просянов та Олександр Бойко затвердили славетного актора, причому без всяких проб, на одну з головних ролей ватажка мафії Романа Борисовича Харитонова в кримінальну драму «В російському стилі».

А вже потім пішло-поїхало, згадали Дальвина Щербакова остаточно і на цей раз надовго: скромний сусід Жигин в авантюрно-іронічної мелодрами «Терористка» Станіслава Раздорского, хитруватий Сват Наум в «Лісової царівни». А тут ще в кіно настала серіальна пора. Робота в серіалах не те що б приваблювала Щербакова, але вона його і не обтяжувала. Актор успішно знявся в ролі Федора Петровича в численних серіях «На розі, біля Патріарших». Блискуче зіграв прокурора Михайлова в «Стилете-2», Морського Змія — Бориса Полуніна в «Полювання на піранью».

Озвучення

Після озвучення анімаційної американської стрічки «Лис і пес | Fox and the Hound, The» «Щербаківський голос» помітили. Актора навперебій почали запрошувати на озвучування ролей, переважно в картинах виробництва США, Франції, Данії: «Славні хлопці | Goodfellas», «Горець II: Пожвавлення | Highlander II: The Quickening», «Людина в залізній масці | Man in the Iron Mask, The», «Гонщик | Driven», «Поки не зіграв в ящик | Bucket List, The», «Пила IV | Saw IV» і багато інших. Акторові довелося озвучити і кілька своїх, рідних картин: у фільмі «Спадок» роль майора міліції прозвучала голосом Дальвина Щербакова, в кіноромані «Війна і мир» — граф Ростов, в серіалі «Каменська» — Любомірас Лауцявичус.

Про своє особисте життя Дальвин Щербаков ніколи і ні з ким не ділився словами, ні в будь-яких ЗМІ про нього нічого не мелькало. А може так і треба? Живе талановита людина на цьому білому світі» тихо, мирно, роблячи свою улюблену справу…

Фільмографія:

1963 Перший тролейбус

1964 Коли пісня не кінчається

1965 Мандрівник з багажем

1965 Син

1967 Тетянин день

1968 Доживемо до понеділка

1969 Відлуння далеких снігів

1970 Море у вогні

1970 Посланці вічності

1972 Завжди напоготові

1973 Призначення

1974 Всі докази проти нього

1974 Гнів

1974 Совість

1979День весілля доведеться уточнити

1980 Тихі трієчники

1985 Ранок приреченого копальні

1986 Аеропорт зі службового входу

1987 Десять днів, які потрясли світ

1987 Дні і роки Миколи Батыгина

1987 Під знаком Червоного хреста

1987 Осіб почту

1991 В російській стилі

1991 Терористка

2000 Метаморфози кохання

2004 Лісова царівна

2004 На розі, біля Патріарших-4 — серіал

2004 Стилет-2 — серіал

2006 Полювання на піранью

2008 Парі на любов