Борис Толмазов

Фотографія Борис Толмазов (photo Boris Tolmazov)

Boris Tolmazov

  • День народження: 02.06.1912 року
  • Вік: 73 року
  • Місце народження: Москва, Росія
  • Дата смерті: 05.11.1985 року
  • Громадянство: Росія

Біографія

Народний артист РРФСР (1954). Лауреат Сталінської премії (1947, за виконання ролі Сергія Тюленина у виставі «Молода гвардія»).

Народився 20 травня (2 червня) 1912 р. в Москві. Після закінчення в 1934 р. театрального училища при Московському театрі Революції (нині — Московський театр ім. Вл.Маяковського) був прийнятий в трупу. Протягом кількох десятиліть створив на цій сцені ряд яскравих образів у виставах сучасного та класичного репертуару: Трістан («Собака на сіні» Лопе де Вега, 1938), Елеся («Не було ні гроша, та раптом алтин» А. Н.Островського, 1945), Сергій Тюленін («Молода гвардія» А. А. Фадєєва, 1947), Кудряш («Гроза» Островського, 1953) та інші. Його акторські роботи були відзначені психологічною глибиною і високою одухотвореністю. В образі Сергія Тюленина в

виставі «Молода гвардія» (постановка Н.Охлопкова) знайшли вираз найважливіші риси його творчості – вірність життєвій правді, поетичність і оптимізм світовідчуття. Ця роль, відзначена Сталінською премією, стала для Толмазова Борис Толмазов у фільмі «Солдат Іван Бровкін»етапною. Та ж простота і щирість відрізняли його спектаклі, поставлені на сценах театрів імені Пушкіна і Ленінського Комсомолу. Залученням в режисуру Толмазов зобов’язаний Миколі Охлопкову.

У 1960 р. Толмазов був призначений головним режисером Театру імені Ленінського Комсомолу. Поставлені ним спектаклі — «живі Квіти» Н.Погодіна (1960), «Наташкин міст» Е. Брагінського (19

63) — були позитивно відзначені критикою. З 1971 по 1978 р. Толмазов керував Московським драматичним театром ім. Пушкіна. В цей період він створив такі вистави, як «Велика мама» Р. Мдивани (1971), «Легенда про Паганіні» Ст. Балашова (1972), «Останні дні» М. Булгакова (1974), «Кам’яне гніздо» Х. Вуолійокі (1976). Його кращі вистави відрізнялися пластичністю і музичною виразністю, яскравістю, гостротою. Вистави «Доля людини» М Шолохова в постановці Толмазова (1975) (Театр імені Пушкіна) на фестивалі мистецтв «Московська театральна весна-75» були присуджені 1-я премія та Диплом 1-го ступеня. Готував постановки вистав на

радіо («Особливий рейс» Ю. Дубровкиной, 1971, та інші) та телебаченні («Здрастуйте, наші тата!» Р. Откаленко, 1970), знімався в кіно («Доктор Калюжний», «Центр нападу», «Солдат Іван Бровкін», «Російський ліс» та ін).

Помер в Москві 5 листопада 1985 р. Похований на Кунцевському кладовищі.

Фільмографія:

1. Боротьба триває — 1938

2. Доктор Калюжний — 1939 — доктор Калюжний

3. Весняний потік — 1940

4. Центр нападу — 1946

5. Світло над Росією — 1947

6. Солдат Іван Бровкін — 1955 — командир батареї

7. Іван Бровкін на цілині — 1958 — командир батареї

8. Російський ліс — 1963 — Іван Матвійович Віхров

9. Нежданий гість — 1972