Бланш Юрка

Фотографія Бланш Юрка (photo Blanche Urka)

Blanche Urka

  • День народження: 18.06.1887 року
  • Вік: 86 років
  • Дата смерті: 06.06.1974 року
  • Громадянство: США

Біографія

Бланш Юрка (англ. Blanche Yurka, 18 червня 1887 — 6 червня 1974) — американська актриса.

Бланш Юрка народилася 18 червня 1887 р. в Сент-Полі, штат Міннесота, у родині чеських іммігрантів. Перш ніж стати актрисою вона була оперною співачкою. Бланш дебютувала на Бродвеї в 1910 р. і закріпила за собою амплуа характерною актриси. Вона не тільки грала на сцені, нобыла також театральним драматургом і режисером.

У 1922 р. Бланш вийшла заміж за актора Яна Кейта, який був молодший за неї на 12 років, а через чотири роки вони розлучилися.

Крім театру вона знімалася в кіно, з’явившись з 1917 р. по 1961 р. більш ніж у 20 фільмах. Найбільш известыми її ролі були у фільмах «Повість про двох містах» (1935), «Пісня Бернадетт» (1943) і «Южанин» (1945). Вона продовжувала активно зніматися і грати до середини 1960-х рр.

Бланш Юрка померла в Нью-Йорку 6 червня 1974 р. від артеріосклерозу у віці 86 років.

Вибрана фільмографія

Фурії (1950) — Херрера

Южанин (1945) — Мама Такер

Завивання вовкулаки (1944) — Біанка

Міст короля Людовика Святого (1944) — Абатиса

Пісня Бернадетт (1943) — Тітка Бернарда Кастерот

Повість про двох містах (1935) — Мадам Де Фарж