Аркадій Аркадьєв

Фотографія Аркадій Аркадьєв (photo Arkadiy Arkadiev)

Arkadiy Arkadiev

  • День народження: 25.01.1907 року
  • Вік: 86 років
  • Місце народження: Одеса, Україна
  • Дата смерті: 30.06.1993 року
  • Громадянство: Україна

Біографія

Народний артист СРСР (1977). Лауреат Сталінської премії (1952).

Народився 25 січня (7 лютого) 1907 р. в Одесі. Справжнє прізвище — Кудерко. На сцені з 1925 р. Закінчив Одеський музично-драматичний інститут (1927, курс Л. Лазарєва). У 1927-32 рр .. працював у театрах Одеси, в 1932-35 рр. — у Дніпропетровську. У 1935-44 рр. — актор і режисер Київського російського драма

тичного театру, у 1944-53 рр. — актор Одеського військового округу, з 1954 р. — Львівського російського драматичного театру. Ролі: Фучик («Прага залишається моєю» Буряковского), Луконін («Хлопець з нашого міста» Симонова), Ватажок («Оптимістична трагедія» Вишневського) та ін.

Поставив спектаклі: «Порт-Артур» Степанова і Попова (1953), «Кряжевы» Лаврентьєва (1955) і ін

В кіно — з 1939 року, перша роль — капітан Свєтлов у фільмі Ст. Брауна «Моряки». Серед фільмів за участю Аркадьєва: «Сім’я Януш», «У далекому плаванні», «Наш спільний друг», «Російський ліс» та ін

Помер 30 червня 1993 р.

Фільмографія:

1. Моряки — 1939 — капітан Свєтлов

2. Сім’я Януш — 1941

3. У далекому плаванні — 1945 — боцман Нікіфоров і морський цар Нептун

4. Син полку — 1946

5. Блакитні дороги — 1947

6. Миклухо-Маклай — 1947

7. Наш спільний друг — 1961

8. Російський ліс — 1963

9. Твій современик — 1967

10. Ні пуху, ні пера — 1973