Антоніна Богданова

Фотографія Антоніна Богданова (photo Antonina Bogdanova)

Antonina Bogdanova

  • День народження: 21.04.1904 року
  • Вік: 79 років
  • Місце народження: Астрахань, Росія
  • Дата смерті: 18.08.1983 року
  • Громадянство: Росія

Біографія

У кіно Антоніна Павлівна прийшла в 1953 році, вже сформованої театральною актрисою. Напевно, завдяки цьому вона гранично достовірно змогла розкрити на екрані характери своїх героїнь, більшість з яких були прості російські жінки, матері, бабусі.

Богданова Антоніна Павлівна народилася 21 квітня 1904 року.

У 1920 — 1923 рр. — навчалася в Бакинській консерваторії;

В 1924 — 1927 рр. — навчалася на курсах при Бакинському робочому театрі.

З 1927 року — актриса Бакинського театру;

З 1932 року — Центрального театру Радянської Армії (ЦТСА).

В кіно — з 1954 р. (перша роль — у фільмі «Атестат зрілості»). Прийшла вже склалася театральною актрисою. Напевно, завдяки цьому вона гранично достовірно змогла розкрити на екрані характери своїх героїнь, більшість з яких були прості російські жінки, матері, бабусі.

Пішла з життя 18 серпня 1983 року. Похована Антоніна Богданова в Москві на Востр

яковском кладовищі.

Особисте життя

У 1927 році Антоніна Богданова вийшла заміж за актора Марка Перцовского. Разом з ним у 1932 році, на запрошення переїхала до Москви і стала артисткою Центрального Театру Червоної Армії. У 1934 році шлюб Антоніни Богданової і Марка Перцовского розпався.

Незабаром актриса стала дружиною режисера ЦТКА Пильдона Веніаміна Павловича. У 1936 році в сім’ї народився син Павло. У 1942 році Веніамін Павлович у складі художньої бригади був відряджений на обслуговування частин Червоної Армії, потрапив в оточення і загинув.

Фільмографія

1981 Відрядження в санаторій … Никифорівна

1980 Нора (телеспектакль)

1980 Петрівка,1979 Фрак для шалапута … Марія Михайлівна

1977 Дивна жінка

1977 Друга спроба Віктора Крохіна

1976 Вічно живі (телеспектакль) … Варвара Капитоновна, головна роль

1975 Кружилиха (телеспектакль) … мати Листопада

1973 Шукаю людину

1972 Іванов катер … Авдотья Кузьмівна

1971 — 1989 Слідство ведуть Знавці Справа № 8. «Втеча»

1969 Дивні люди (кіноальманах) Новела «Думи»

1969 Гвинтівки Тереси Каррар (телеспектакль)

1968 Про чудеса людські … матір

1964 Голова … Савохина

1962 Грішниця

1960 Повість полум’яних літ

1960 Дівоча весна … бабуся Галі

1957 На графських руїнах

1957 Тугий вузол

1957 Летять журавлі… бабуся Бориса та Ірини

1956 Безсмертний гарнізон … Ганна Іванівна

1955 Незакінчена повість … тітка Поля — Поліна Матвіївна, сусідка

1954 Атестат зрілості … Ганна Петрівна, вчителька

Роботи в театрі

ЦТКА / ЦТСА

«Жартівники» … Антоніна Павлівна

«Бійці» … мати Гуліна

«Міщани» Поля …

«Бабка» Єфросинія …

Нагороди та премії

1962 Народна артистка РРФСР

1954 Заслужена артистка РРФСР

1980, 1971 Орден «Знак Пошани»

1970 Медаль «За доблесну працю. В ознаменування 100-річчя з дня народження в. І. Леніна»

1948 Медаль «В пам’ять 800-річчя Москви»

1945 Медаль «За перемогу над Німеччиною у Великій Вітчизняній війні 1941-1945 рр .. »