Андрій Шарков

Фотографія Андрій Шарков (photo Andrey Sharkov)

Andrey Sharkov

  • День народження: 15.01.1958 року
  • Вік: 59 років
  • Місце народження: Мурманськ, Росія
  • Громадянство: Росія

Біографія

Серіали серіалами, але кожен актор мріє зніматися в повному метрі. З цією ж у Андрія Шаркова справи йдуть гірше. Альберт Якович у комедії «Рататуй», програмний директор в мелодрамі «Пітер FM», ще кілька ролей – роботи, безумовно, цікаві, але хотілося б більшого. Найбільша ж мрія Андрія Шаркова – знятися у Микити Михалкова. Хто знає, може, колись і пощастить…

Медиком або актором?

Андрію Шаркову з дитинства подобалося бути в центрі уваги, справляти на оточуючих ефект, розповідаючи якісь байки або анекдоти. У школі він відвідував театральний гурток і був дуже компанійським хлопцем. Напевно, в цьому позначалися гени, отримані від мами, Зої Іванівни. Адже вона закінчила театральний ВУЗ по класу вокалу. Втім, через безгрошів’я Зоя Іванівна так і не стала артисткою, знайшовши своє покликання в медицині. Медиком був і батько Андрія, Анатолій Панасович. Батьки сподівалися, що син продовжить їх династію. Андрій дійсно довгий час був небайдужий до медицини, але тяга до акторства все ж виявилася сильнішою.

Театр. Тернистий шлях

Пітер завжди був мрією Андрія, тому після закінчення школи він вирішив штурмувати ЛГИТМИК. Але там йому не пощастило — провалився на іспитах. Андрій не став впадати у відчай і вирушив шукати щастя в театральне училище Свердловська. Юнака прийняли, але вже через рік вигнали за пропуски занять і гострий язик. Він згадує: «якось з майстрами на курсі ми обговорювали патріотичну п’єсу Горбатого «Юність батьків», і у мене зірвалося: «Горбатого могила виправить». Природно, це стало ще однією краплею в чаші невдоволення мною викладацького складу».

Не втрачаючи часу дарма, Андрій тут же поїхав у Нижній Новгород (в ті роки Горький), де вступив одразу на другий курс театрального училища. Тут Андрію пощастило познайомитися з Євгеном Дворжецьким (що згодом став відомим актором), — його мама викладала у них в театральному.

Успішно закінчивши в 1979 році театральне училище, Андрій Шарков поїхав у Ригу, — там йому від мами дісталася кімната. Деякий час юнак безуспішно намагався влаштуватися в театр. Дійшло до того, що у нього

просто не було грошей на їжу і доводилося ходити по столовим, доїдати залишки. На щастя, це тривало недовго…

Незабаром у Андрія почалася активна театральне життя. Можна сказати, навіть дуже активна. А як інакше, якщо в наступні роки він змінив одинадцять театрів у різних містах Росії! Чому це відбувалося? «В основному з «ідеологічних» міркувань, — каже Андрій Шарков, — коли відчував дискомфорт від навколишнього непрофесіоналізму. Я не сварився з колективом, і нестачі в ролях у мене не спостерігалося. Правда, я ніколи не грав великих ролей, на мене не ставили спектаклі, як, втім, і не писали сценарії до фільмів. Але це не страшно. Є герої-коханці, а у мене інша ніша — кращий друг героя».

У 1994 році Андрій, нарешті здійснив свою мрію. Він знайшов роботу в Пітері, та ще при цьому в самому БДТ ім. Товстоногова! В театрі, де, на думку Андрія, повинні були працювати не тільки найкращі актори, але і просто найкращі люди. Втім, незабаром його ілюзії розбилися, — як і в інших трупах, тут виявилися свої інтриги. Що ж, напевно, це реалії більшості театральних колективів.

В БДТ Андрій Шарков зіграв чимало цікавих ролей. Звичайно, менше, ніж йому б хотілося. І все ж… Серед його робіт: Обноскин в «Хомі» Ф. М. Достоєвського і Шприх в «Маскараді» М. Ю. Лермонтова, Тапмен в «Пиквикском клубі» Ч. Діккенса і брат Лоренцо «Ромео і Джульєтта» У. Шекспіра, майор Морозів в «Мотыльке» П. В. Гладилина і Мерли Райен в «Баладі про невеселому шинку» Е. Олбі, а також інші ролі.

Кіно. Пізній дебют

У кіно Андрій Шарков дебютував пізно, коли йому вже було за сорок. Глядачам він відразу ж сподобався по ролі судмедексперта Ліні Панова в серіалі «Таємниці слідства». Його герой, невгамовний симпатичний товстунець у береті, прибував на місце чергового злочину з бадьорим вигуком: «Манюня, знову когось вбили?!» Актор зізнається, що хоча він в принципі в житті не такий, як екранний герой, але Панове чимало його особистих рис характеру. Та й лексикон Панова повністю його. Серіал, вперше вийшов на екрани в 2001 році, виявився вельми популярним у глядачів. У 2002 році вийшла друга частина серіалу, потім третя… У 2009 році плануються до виходу вже «Таємниці слідства-9».

Серіали стали для Андрія Шаркова рятівним колом, що гарантує шматок хліба. Крім «Таємниць слідства» актор знявся в серіалах: «Бандитський Петербург» (Ерліх), «Спецназ по-російськи-2», «Ливарний, 4» та ін. Режисери з задоволенням використовують комедійний талант цього непересічного актора. Так, наприклад, великою удачею Андрія Шаркова стала роль Варенухи в екранізації знаменитого роману Михайла Булгакова «Майстер і Маргарита». Не залишилися не поміченими ролі Бомзе в «Золотому теляті» і старого єврея-крамаря в «Соньки Золотої Ручки».

Серіали серіалами, але кожен актор мріє зніматися в повному метрі. З цією ж у Андрія Шаркова справи йдуть гірше. Альберт Якович у комедії «Рататуй», програмний директор в мелодрамі «Пітер FM», ще кілька ролей – роботи, безумовно, цікаві, але хотілося б більшого. Найбільша ж мрія Андрія Шаркова – знятися у Микити Михалкова. Хто знає, може, колись і пощастить…

Про особисте

На екрані Андрій Шарков нерідко створює образи чарівних пустунів. Він і в житті такий — любить пожартувати, поколобродити. За словом в кишеню не лізе, і висловлює все, що у нього на душі. При цьому Андрій Шарков – дуже м’який і доброзичливий чоловік, він вселяє довіру оточуючих, вміє слухати людей. До роботи він ставиться з усією серйозністю і терпіти не може поганих акторів.

Як то так вийшло, що Андрій Шарков ніколи не відчував до своєї персони особливої жіночої уваги. Та й сам він донжуаном не був. Але талановиті люди завжди викликали у нього підвищений інтерес. Він і свою майбутню дружину, однокурсницю Тетяну Капітонова, закохався спочатку не як в жінку, а як в саму здатну, що подає великі надії артистку. Тоді йому було двадцять, а Тетяні двадцять три. З тих пір Андрій і Тетяна разом. У Тетяни Капітонова були блискучі перспективи, як у актриси. Вона знімалася у фільмах «Освідчення в коханні» Авербаха, «Ви чиє, старичье?» Хейфіца і в інших іменитих майстрів, але згодом її акторська доля не склалася, і вона своє життя присвятила чоловікові. Дітей у подружжя, на жаль, немає. Так склалося життя. Спочатку не заводили з матеріальних причин. А потім стало просто пізно…

Фільмографія:

2001 Таємниці слідства-1 — серіал

2001 По імені Барон — серіал

2001 Кріт

2002 Таємниці слідства-2 — серіал

2003 Таємниці слідства-3 — серіал

2003 Бандитський Петербург -5 — серіал

2003 Бандитський Петербург -6 — серіал

2004 Таємниці слідства-4 — серіал

2004 Спецназ по-російськи-2 — серіал

2004 Богатирі Online

2004 Тимур і його командос

2005 Брежнєв — серіал

2005 Таємниці слідства-5 — серіал

2005 Одна тінь на двох

2005 Майстер і Маргарита — серіал

2005 Золотий теля — серіал

2006 Рататуй

2006 Пітер FM

2006 Життя і смерть Льоньки Пантелєєва

2006 Таємниці слідства-6 — серіал

2006 Старі справи

2006 Сонька Золота ручка — серіал

2007 Таємниці слідства-7 — серіал

2007 Поводир

2007 Перстень спадкоємця династії

2007 Нічні відвідувачі

2007 Дюжина правосуддя

2008 Сукня від кутюр

2008 Нове життя сищика Гурова

2008 Ливарний, 4 — серіал

2009 Таємниці слідства-8 — серіал