Андрій Самінін

Фотографія Андрій Самінін (photo Andrey Saminin)

Andrey Saminin

  • День народження: 26.04.1974 року
  • Вік: 42 роки
  • Громадянство: Україна

Біографія

У кіно дебютував в 1994 році з невеликої ролі у фільмі «Вітри». А перша популярність до актора прийшла в Китаї — після зйомок у картині «Як гартувалося сталь», в якій він зіграв головну роль — Павку Корчагіна.

Андрій Самінін народився 26 квітня 1974 року в театральній родині. Його мама — відома на Україні театральна актриса. Як розповідав Андрій, він виріс у театрі — з дитинства був і на сцені, і в костюмерках, і в гримерках, і в реквизиторских цехах. «Мені ще й року не було, коли мама винесла мене на сцену на поклін», — згадував він про своєму першому появі на театральних підмостках. Як зазначав актор, батьки хоча і допускали думка, що він може піти по їх стопах, але хотіли, щоб він сам обирав професію. І він вибрав сцену. В 1995 році закінчив Київський інститут театрального мистецтва імені В. К. Карпенка-Карого, курс народного артиста України М. М. Рушковського. З 1997 року служить у Київському академічному театрі драми і комедії на лівому березі Дніпра. У театрі зіграв безліч ролей: Курчаева («Я вам потрібен, панове!» по А. Островського), Віконта де Нанжака («Ідеальний чоловік» по Оскару Уайльду), Ераста («Багато галасу в Парижі» Ж.-Б. Мольєра), Тібальта в «Ромео і Джульєтту» Шекспіра, Михайла Хрущова («26 кімнат…» за Чеховим), Андрія Прозорова в чеховських «Трьох сестер», Дон Жуана в «Гості грядуть опівночі» (А. Міллер), Ракітіна в постановці «Найвище благо на світі…» (В. Тургенєва) і багатьох інших. Має досвід театральної режисерської роботи. В 2009 році разом з актором і режисером Кобзарем написав інсценізацію і поставив спектакль «Граємо Чонкіна» за романом Володимира Войновича «Життя і надзвичайні пригоди солдата Івана Чонкіна». У кіно дебютував в 1994 році з невеликої ролі у фільмі «Вітри». А перша популярність до актора прийшла в Китаї — після зйомок у картині «Як гартувалося сталь», в якій він зіграв головну роль — Павку Корчагіна. Фільм знімався до 50-річчя утворення КНР і отримав в Китаї великий успіх. Знімальна група п’ять разів запрошували китайцями на представлення картини.

З початку 2000-х актор став затребуваним в кіно, зіграв кілька десятків різного роду ра

зноплановых ролей — і негідників і позитивних героїв і злочинців і поліцейських, лікарів (різних професій), художників, письменників, військових. Глядачам Андрій запам’ятався по таких фільмів і серіалів, як «Сестри по крові», «Таємниця «Святого Патріка»», «Диявол з Орлі» і «Ангел з Орлі», «Загін», «При загадкових обставинах», «Мисливці за караванами», «Брат за брата», «Справа була на Кубані», «Сашка», «1943», «Чоловік на годину», «За законами воєнного часу», «Офіцерські дружини» і багатьом іншим.

У 2015-му знявся в серіалі «Пес», зіграв одну з головних ролей — розважливого слідчого Олексія Леонідова, який повів дружину (її ролі знялася Ольга Олексій) у навіженого екс-співробітника міліції Макса (його грає Микита Панфілов). Незважаючи на складні відносини, Леонідов залишається одним Макса.

«Слідчий Леонідов — зібраний, акуратний, безстрашний і люблячий свою дружину, загалом, всі позитивні якості при ньому. І цим він складаємо пряму протилежність головному герою. Але, тим не менш, дружину все-таки повів… повів її не тому, що хам і покидьок, а тому, що вона вибрала його, як більш позитивного, спокійного, стабільного і надійного партнера», — розповідав актор про свого персонажа у фільмі «Пес».

Регулярно бере участь у дублюванні іноземних фільмів для українського прокату. Голос Андрія можна почути в таких мультиплікаційних і художніх фільмах: «Шрек Третій», «Шрек назавжди», «Мадагаскар 2», «Мадагаскар 3», «Кіт у чоботях», «Американський гангстер», «Операція «Валькірія»», «завжди кажи «ТАК»», «Грім в тропіках», «Безславні виродки», «Копи в глибокому запасі», «Гаррі Поттер і Дари смерті», «Місія нездійсненна: протокол «Фантом»», «Вище неба», «Мальчишник у Вегасі», «Джанго звільнений» та інших. В українських кінотеатрах голосом Андрія Саминина майже постійно каже Джонні Депп («Джонні Д», «Турист», «Джек і Джилл», «Похмурі тіні», «Мачо і ботан»).

Лич

ная життя Андрія Саминина

Одружений на українській актрисі Лесі Самаевой, з якої вони грають на сцені одного театру. Познайомилися ще під час навчання у вузі — вони разом училися в театральному інституті імені Карпенка-Карого. Але тоді стосунків у них не було. Потім вони опинилися в одному Київському театрі драми і комедії на лівому березі.

Але роман між ними виник тільки на зйомки в картині «Як гартувалося сталь» у 1999 році. Він грав Павку Корчагіна, а Леся — Тоню Туманову, і за сценарієм у героїв була любовна лінія. «Фільм знімався у Києві до 50-річчя КНР і пройшов у Китаї з великим успіхом. Ми з командою п’ять разів їздили туди представляти картину. І коли ми були в Китаї в третій раз, Леся вже була вагітна нашою донькою Машею. Китайці жартували, що саме вони — причина того, що Павло Корчагін і Тоня Туманова стали жити разом. Моя дружина — прекрасна актриса, вона моя ластівка. Я дуже її люблю і хочу через це інтерв’ю зізнатися їй у тому, що вона у мене найкраща і красива», — розповідав актор. У 2001 році у пари народилася дочка Марія.

Дочка Маша вже також має досвід театральної роботи — грала у виставі «Голубчики мої», читала монолог. Як зізнається актор, він намагається бути фізично активним, хоча на регулярні відвідування спортзалу у нього не вистачає сили волі. Але любить попрацювати на дачі, з інструментами — «щось з дерева вирізати, постругати, поклеїти». «Ось вам і фітнес-зал!», — говорить він.

Фільмографія:

1994 — Вітри

1999 — Як гартувалася сталь Павка Корчагін

2002 — Лялька — Васін Ігор, журналіст

2003 — Овод — Чезаре Мартіні

2003 — Дух землі — Володя, головлікар

2004 — Убий мене! Ну, будь ласка — міліціонер

2004 — Небо в горошок — Олексій

2005-2006 — Сестри по крові — НикНик, слідчий

2005 — Подруга особливого призначення — Гнат Бражників, програміст

2005 — Золоті хлопці — Микола Купріянов, старший лейтенант міліції

2006 — Таємниця «Свя

того Патріка» — Валерій Лосицький

2006 — Дивне Різдво — Денис

2006 — Золоті хлопці-2 — Микола Купріянов

2006 — Диявол з Орлі — Гі Грегуар

2006 — Ангел з Орлі — Гі Грегуар

2007 — Жага екстриму — Дмитро

2007 — Повертається чоловік з відрядження — Коган, доктор

2008 — Служниця трьох панів — Ілля Горянов

2008 — Загін — Санін

2008 — Неодинокие — Альфред

2008 — Зачароване кохання — Степан

2008 — За всі тебе дякую-3 — Андрій

2009 — Чорта з два — міліціонер

2009 — При загадкових обставинах — Борис, лікар

2009 — Право на помилування — слідчий

2009 — Викрадення Богині — Матіаш, офіцер чеської поліції

2009 — Акула — Борис Корн, помічник Інни

2010 — Платон Ангел — Платон у молодості

2010 — Мисливці за караванами — Розумовський

2010 — Брат за брата — Міхєєв, слідчий прокуратури

2011 — Лють — Борис Куніцин

2011 — Чемпіони з підворіття — Яша («Блазень»)

2011 — Темні води — Віктор Михайлович

2011 — Кульбаба — Ваня, художник

2011 — Справа була на Кубані — Андрій Незнамский, чоловік Віри

2011 — Бабине літо — Паша

2012 — Брат за брата-2 — Міхєєв, слідчий прокуратури

2012 — Порох і дріб — Лапкін Андрій Юхимович (Адольф)

2012 — Німий — Серьогін, капітан

2012 — Лист очікування — Олег Тучков, письменник

2012 — Камінний гість — Валентин, адвокат

2012 — Дочка баяніста — Едик

2013-2014 — Сашка — Микола Петрович Карпов, психотерапевт

2013 — Хайтарма (Qaytarma) — Вовк

2013 — Креденс — Орест

2013 — Вилікувати страх — молодий Войно

2013 — 1943 — Олег

2014 — Злочин у фокусі — Борис Береговий, юрист

2014 — Самотній за контрактом — Іван

2014 — Чоловік на годину — Гліб

2014 — Коли настане світанок — Толя Гусєв, доктор

2014 — Гречанка — Гоша, актор

2015 — За законами воєнного часу — Дергачов

2015 — Пес — Олексій Леонідов

2015 — Офіцерські дружини — Данилкін

2016 — Потрійний захист

2016 — Гроза над Тихоречьем