Андрій Петров

Фотографія Андрій Петров (photo Andrey Petrov)

Andrey Petrov

  • День народження: 19.12.1919 року
  • Вік: 70 років
  • Місце народження: Саратов, Росія
  • Дата смерті: 11.07.1990 року
  • Громадянство: Росія

Біографія

Народний артист РРФСР (1970). Лауреат Сталінської премії (1952 — за роль Василя Орлова у фільмі «Донецькі шахтарі»).

Народився 19 грудня 1919 р. у Саратові. Син заслуженого артиста РРФСР Олексія Митрофановича Петрова (1888-1936). В 1939 р. після закінчення театрального технікуму при Центральному театрі Червоної Армії (пізніше — Центральний театр Радянської Армії) був зарахований до трупи цього театру. Перша роль — Зорька («Великий день» Киршона). Серед інших театральних ролей: Костенко («Падь Срібна»Погодіна), Василь Воробйов («Безсмертний» Арбузова і Гладкова), Олексій («Москва. Кремль» Афіногенова), Федір («Фабрична дівчина» Володіна), Кабачків («Добряки» Л. Зоріна), Ломів («Живе на світі жінка» Аграненко), Артем («Побачити вчасно» Л. Зорін

а) і ін. Сценічні образи Петрова були сповнені чарівності, теплого гумору.

Виступав і як режисер. Поставив спектаклі: в Центральному театрі Радянської Армії — «Чуже місце» Ставинского (1960), «Родзинка на сонці» Хансберри (1961), «Запрошення до подвигу» Зака і Кузнєцова (1964); «Каса маре» В. Друце (1961) в Ленінградському театрі ім. Ленсовета, «Друзі і роки» Л. Зоріна (1963) у Мхаті, та ін.

В кіно — з 1945 р. Серед фільмів: «Це було в Донбасі», «Поїзд іде на Схід», «Кубанські козаки», «Донецькі шахтарі» (Сталінська премія, 1952), «Ад’ютант Його Превосходительства», «Рідня» та ін.

З 1973 — педагог кафедри акторської мас

терства Вдіку. Був режисером по роботі з акторами фільму Сергія Бондарчука «Війна і мир».

Дружина — актриса Мхату Тетяна Ленникова (1924-1993), відома за фільмами «Маріте», «Денні зірки», «Атестат зрілості» та ін.

Помер 11 липня 1990 р. у Москві. Похований на Кунцевському кладовищі.

Фільмографія:

1. Це було в Донбасі — 1945

2. Наше серце — 1946

3. Син полку — 1946

4. Поїзд іде на схід — 1947 — Гончаренко

5. Зустріч на Ельбі — 1949

6. Кубанські козаки — 1949 — Вася Тузів

7. Падіння Берліна — 1949

8. Донецькі шахтарі — 1950 — Василь Орлов

9. Повернення Василя Бортникова — 1952

10. Таємнича знахідка — 1911. Мати — 1955

12. Йшли солдати — 1958

13. Двоє в степу — 1962

14. У твого порога — 1962

15. Ленін в Польщі — 1965

16. Полхождения зубного лікаря — 1965

17. Ад’ютант Його Превосходительства — 1969 — Сиротін

18. Пропала експедиція — 1975

19. Червоний чорнозем — 1977

20. Кіт в мішку — 1978

21. Суєта суєт — 1979

22. Так і буде — 1979

23. Рідня — 1981 — Ляпін

24. З вечора до полудня — 1981

25. Сто радощів, або Книга великих відкриттів — 1981

26. Букет мімози і дпугие квіти — 1984

27. Другий раз у Криму — 1984

28. Дуже страшна історія — 1986

29. Міо, мій Міо — 1987

30. Вам що, наша влада не подобається?! — 1988