Андрій Межуліс

Фотографія Андрій Межуліс (photo Andrey Mezhulis)

Andrey Mezhulis

  • День народження: 13.03.1968 року
  • Вік: 48 років
  • Місце народження: Новоалтайськ, Росія
  • Громадянство: Росія

Біографія

У кіно Андрій Межуліс став регулярно зніматися, починаючи з 2000 року. Його першою великою роллю став Карл Голштинский в історичному серіалі Світлани Дружиніної «Таємниці палацових переворотів». А потім – пішло-поїхало. Найчастіше кіногерої Андрія Межулиса абсолютно протилежні театральним. Так вже сталося, що, зігравши одного разу вдало негативну роль, актор немов «застовпив» за собою амплуа «інтелектуального негідника». Яскравий приклад – Віктор Ярохин в серіалі «Вогонь кохання», який плете інтриги, будує підступи.

Бажання стати артистом…

Андрій Межуліс народився 13 березня 1968 року на Алтаї. З ранніх років хлопчика тягнуло до мистецтва, але оточуючі не вірили в нього. У самодіяльність його не брали, хоч він і просився, а коли він написав у творі, що хоче стати артистом, то просто висміяли. Ну, який артист з чупленького хлопчика, стриженого під чубчик» і, до того ж, з великими відстовбурченими вухами?! Та його так і називали — «вухатий».

Як не дивно, все це не відбило бажання хлопчаки стати актором. Навіть після того, коли він вступив до ПТУ. Вчинив, закінчив з червоним дипломом, а потім прийшов у кабінет до директора і запитав: «Володимир Петрович, подивіться на мене уважно — я схожий на помічника машиніста електровоза?» Той знизав плечима: «Ні, не схожий! Чого тобі треба?» — «Відпустіть мене відпрацьовувати не в депо, а в театр — монтувальником сцени!» Той махнув рукою: «Їдь!»

… та його здійснення

Андрій Межуліс відпрацював рік в Тюгу, після чого був покликаний служити в Морфлот. Але не дослужив. Зростанням хлопець був високий і під час однієї з тривог, вибігаючи з кубрика на палубу, не вписався в отвір. Струс мозку і в результаті – повернення в рідний ТЮГ.

Продовжуючи працювати в Тюгу, Андрій Межуліс став готуватися до вступу в московські театральні вузи. У перший свій приїзд до Москви він провалився скрізь, на другий рік – теж. Пощастило лише з третього разу – Андрія взяли в ГІТІС — до Павла Осиповичу Хомскому.

Відразу після надходження в ГІТІС з Андрієм сталася цікава історія. Він зіткнувся на вулиці з самим Смоктуновським. Андрій згадує: «У мене стали ось такі очі, і я випалив: «Це ви?!» Він спокійно відповів: «Так, це я». — «Благословіть мене, я вступив до театрального інституту!» — «Так? А куди?» — «ГИТИС». — «Не бозна-що… А до кого?» — «До Хомскому!» — «Хомський — це майстер! Що ж, зростання у вас є. А талант?» І язакивал: «Є!» «Ну добре», — посміхнувся він, і ми розійшлися: я пішов далі, а він — на білій «Волзі» біля узбіччя. Потім я обернувся і побачив, що він стоїть і дивиться мені вслід…»

Театр

Андрій зізнається, що його завжди тягнуло в Москву: «Я відчував, що це моє місто». Вступивши у ВДІК, юнак із старанністю взявся за навчання, — сумлінно відвідував заняття, займався додатково, читав багато літератури. Він зізнається: «На ранкових лекціях в інституті іноді сидів один. Не тому, що подобострастничал, а тому, що мені було цікаво абсолютно все! А потім на іспитах педагоги, дізнавшись мене, говорили: «Молода людина! Наших з вами побачень на лекціях цілком достатньо», — і ставили мені позначки автоматом».

У 1994 році Андрій Межуліс закінчив РАТІ (ГИТИС), і був прийнятий в трупу Театру ім. Моссовета. Починав з ролей у виставах: «Школа дружин» (Орас), «Школи неплатників» (Гастон Вальтье), «Московське гніздо» (Андрійко), «Гра» (Менеджер), «Коміки» (Бен Сильверман), «Мамаша Кураж і її діти» (Полковий священик), «Лялечка» (Рок), «Учень диявола» (Людина від театру), «Пристрасті по Митрофану (наталка полтавка)» (Правдин), «Дванадцята ніч» (Мальволіо). Дуже скоро глядач визнав і полюбив актора. Та й як можна бути байдужим, дивлячись на його зворушливого Лариосика в «Білій гвардії» або надзвичайно смішного Фредеріка в комедії «Шиворот-навиворот», первосвященика Савла в рок-опері «Ісус Христос – суперзірка» або закоханого вчителя Семена Семеновича Медведенко в чеховській «Чайці».

А ще Андрій Межуліс чудово співає. Свої прекрасні вокальні дані актор демонструє, виконуючи старовинні романси у виставі «Срібний вік».

Кіно

У кіно Андрій Межуліс став регулярно зніматися, починаючи з 2000 року. Його першою великою роллю став Карл Голштинский в історичному серіалі Світлани Дружиніної «Таємниці палацових переворотів». А потім – пішло-поїхало. Найчастіше кіногерої Андрія Межулиса абсолютно протилежні театральним. Так вже сталося, що, зігравши одного разу вдало негативну роль, актор немов «застовпив» за собою амплуа «інтелектуального негідника». Яскравий приклад – Віктор Ярохин в серіалі «Вогонь кохання», який плете інтриги, будує підступи.

Андрій до цього ставиться по-філософськи: «У кіношних людей є стереотипне мислення. Якщо вони бачать вдалу роботу в якомусь амплуа, то і далі намагаються експлуатувати актора в цьому ж якості. І в принципі виконувати сволот мені приносить творче задоволення, тому що це не плоскі персонажі, а з параболою різних проявів. Інша справа, що тепер режисери стали пропонувати мені негативних персонажів з нальотом патології герой вбиває свою дружину, то він маніяк. Ось від такого я намагаюся відмовлятися, тому що це небезпечно».

Андрій Межуліс знявся в багатьох відомих фільмах і серіалах: «Чорна богиня» (Стас), «Полювання на ізюбря» (Лузиньш), «Ніхто не знає про секс» (Міліціонер Козлов), «Мій генерал» (Едік, наречений Марини), «Диверсант. Кінець війни» (Віктор), «Утікачки» (шеф Роман Романович) та інших. На щастя, не всі режисери бачать Андрія Межулиса лише в негативних ролях. І, все ж, залишається сподіватися на більш різнобічне застосування його таланту в кінематографі.

Родина

Рідкісний випадок в світі акторів – Андрій Межуліс – щасливий багатодітний батько. Зі своєю майбутньою дружиною Ніною Андрій познайомився, ще будучи студентом. Він згадує: «За кілька днів до цього я в самоті зустрічав Новий рік у гуртожитку. Дивився «Іронію долі», і так мені було сумно, що я буквально благав перед небесними силами: мовляв, не можу більше бути один, пошліть мені супутницю, і навіть перерахував її якості. Незабаром, стоячи у вагоні метро, я раптом зловив на собі погляд дівчини. Вона на мене дивилася! Але потім зніяковіла і стала тікати, а я побіг за нею, як теля. Вийшовши на «Червоних Воротах, і вона сіла в тролейбус, я за нею. І тут ми знову зустрілися очима і заговорили… Як виявилося, вона була заміжня і їхала забирати доньку з дитячого саду. А далі пішов флер, який виникає, тільки якщо між людьми те, що відбувається…»

Ніна — педагог, викладає живопис та історію мистецтв. У неї своя студія акварелі «Самоцветик», де Ніна займається з дітьми за власною методикою. У подружжя четверо дітей. Старша – Люба – пішла по стопах мами, ставши педагогом. Не поспішають продовжувати акторську династію і інші діти. Мелаша захоплюється комп’ютером і громадською діяльністю, вона голова окружного екологічного суспільства школярів, Сима — натураліст, мріє дресирувати дельфінів, а Саша — явний технар. Хоча, хто знає, — у них ще все попереду.

Фільмографія:

1993 Настя

1999 Фома Опіскін — телеспектакль

2000 Ніжний вік

2000 Зупинка на вимогу — серіал

2000 Таємниці палацових переворотів. Росія, століття XVIII-ий. Фільм 1. Заповіт імператора

2000 Таємниці палацових переворотів. Росія, століття XVIII-ий. Фільм 2. Заповіт імператриці

2001 Леді Бос

2001 Левова частка

2001 Таємниці палацових переворотів. Росія, століття XVIII-ий. Фільм 3. Я — імператор

2002 Цікаві чоловіки

2002 Юрики — серіал

2002 Розпечена субота

2003 Козеня в молоці

2003 Замислив я втечу

2003-2008 Адвокат — серіал

2004 Москва. Центральний округ-2

2004 Бальзаківський вік, або всі мужики сво…

2004 Смерть Таїрова :: Кефарский

2004 Родинний обмін

2004 На розі, біля Патріарших-4 — серіал

2005 Чорна богиня

2005 Полювання на ізюбря

2006 Черв’як

2006 Ніхто не знає про секс

Мій генерал 2006

2007 Затемнення

2007 Диверсант. Кінець війни

2007 Гонка за щастям

2007 Біжить по хвилях

2007 Втікачки

2007 Вогонь любові — серіал

2008 Апостол — серіал