Андрій Файт

Фотографія Андрій Файт (photo Andrey Fait)

Andrey Fait

  • День народження: 29.08.1903 року
  • Вік: 72 роки
  • Місце народження: Нижній Новгород, Росія
  • Дата смерті: 16.01.1976 року
  • Громадянство: Росія

Біографія

Заслужений артист РРФСР (1950).

Народився 16 (29) серпня 1903 р. в Нижньому Новгороді. Учився в інституті інженерів повітряного флоту. У 1927 р. закінчив Державний технікум кінематографії. Це був перший випуск професійних акторів радянського кіно. Порядковий номер диплома Файту — 37. А зніматися актор почав значно раніше (Азангулов у фільмі Володимира Гардіна «Особняк Голубиних», 1924). Він сформувався в епоху німого кінематографа, набравши весь його професійний арсенал — жести, міміку, чіткий ритм, скульптурну виразність. А потім легко перейшов в еру кинозвука.

Одна з найвідоміших робіт актора — роль Магрибинца у фільмі-казці «Чарівна лампа Аладдіна». Серед кращих робіт: прусський офіцер («Пампушка»), Скуратов («Тринадцять»), Шранк («Зустріч на Ельбі»), Нушрок («Королівство кривих дзеркал»). В одному з киносправочников Андрія Файту назвали «актором самобутньої творчої індивідуальності». Дійсно, іншої такої індивідуальності в нашому кіно не було. Виточений орлиний ніс, високий лоб, глибокі зморшки, мудрий, пронизливий погляд, точність, навіть можна сказати — відточеність рухів. Критики застосували до нього ще один термін, правда з області образотворчих мистецтв — актор-графи

Файт практично ніколи не грав так званих позитивних героїв. У радянському кіно він викривав, бичував, таврував, висміював і розвінчував. Йому протистояли сміливі, відважні герої, імена яких, за великим рахунком, вже і не згадаєш. Образ Файту, скрізь різний і далеко не пересічний, залишився. Граючи ворогів, Андрій Андрійович не обмежувався пошуками головних рис характеру персонажа, він знаходив ще й такі лаконічні деталі зовнішнього поведінки, які висловлювали істота кожного образу. Він «одушевлял» їх, змушуючи глядачів не тільки боятися і ненавидіти, але і розуміти природу їх «отрицательности» і навіть, якщо хочете, захоплюватися такими супротивниками.

Андрій Файт зіграв понад 60 ролей в кіно. Він знімався у Ейзенштейна, Кулешова, Протазанова, Пудовкіна, Герасимова, Ромма. Працюючи з кожним з них, він не втомлювався вчитися, жадібно вбираючи все, що говориться і робиться великими художниками на знімальному майданчику.

Його першою дружиною була актриса Галина Кравченко, красуня, героїня німого кіно. Син Юлій Файт став режисером. Сам же Андрій Андрійович знімався практично до останнього дня. Його останньою перемогою стала роль старого майстра Болотникова у фільмі «Гончарний круг».

Помер 17 січня 1976 р. в Москві. Похований на Новодівичому кладовищі.

Фільмографія.

1. Особняк Голубиних — 1924 — Азангулов

2. Броненосець «Потьомкін» — 1925

3. Золотий запас — 1925

4. Промінь смерті — 1925

5. Бухта смерті — 1926

6. Крижаний будинок (Бірон і Волинський») — 1928

7. Весела канарейка («Залізний ящик») — 1929

8. Два-Бульди-Два — 1929 — полковник

9. Саша — 1930

10. Великий утішник — 1933

11. Околиця — 1933

12. Пампушка — 1934 — прусський офіцер

13. Джульбарс — 1935

14. Золоте озеро — 1935

15. Тринадцять — 1936 — Скуратов

16. Глибокий рейд («Горді соколи») — 1937

17. Болотні солдати — 1938

18. По щучому велінню — 1938 — Мухамед-ага

19. Висока нагорода — 1939

20. Загибель «Орла» — 1940 — контр-розвідник

21. Салават Юлаєв — 1940

22. Сибіряки — 1940

23. Випадок у Вулкані — 1940

24. Морський яструб — 1941

25. Патріотка (новела в кіноальманаху «Бойовий киносборник №4») — 1941

26. Залізний ангел — 1942

27. Лісові брати (1-я новела БКС «Лісові брати») — 1942

28. Смерть Баті (1-я новела БКС «Лісові брати») — 1942

29. Вчителька Карташова (новела в БКС «Юні партизани») — 1942

30. Лермонтов — 1943 — Столипін

31. Золота стежка — 1945

32. Молода гвардія

— 1948 — німецький полковник

33. Зустріч на Ельбі — 1949 — Шранк

34. Крах емірату — 1955

35. Примари залишають вершини — 1955

36. Ідіот — 1958

37. Лавина з гір — 1958

38. На далеких берегах — 1958

39. Північна повість — 1960

40. Сильніше урагану — 1960

41. Світ входить — 1961 — серб

42. Постріл у тумані — 1963

43. Королівство Кривих Дзеркал — 1963 — найголовніший міністр Нушрок

44. Страчені на світанку — 1964

45. Москва-Генуя — 1964 — король Італії

46. Поки фронт в обороні — 1964

47. Іноземка — 1965 — посол

48. Ескадра йде на Захід — 1965

49. Чарівна лампа Аладдіна — 1966 — Магрібінец

50. Кінець «Сатурна» — 1967

51. Вогонь, вода і… мідні труби — 1967 — мудрець

52. Сильні духом — 1967

53. Діамантова рука — 1968 — продавець лотерейних квитків

54. Колонія Ланфіер — 1969

55. Старий будинок — 1969

56. Корона Російської імперії, або Знову Невловимі — 1971 — мсьє Дюк

57. Острів Скарбів — 1971 — Сліпий П’ю

58. Приваловские мільйони — 1972 — Ляховський

59. Зовсім пропащий — 1973 — Гарві Вілкс

60. Гончарний круг — 1974 — Болотников

61. Втеча містера Мак-Кінлі — 1975 — вчений

62. Русалочка — 1976

63. Розповідь про те, як цар Петро арапа женив — 1976 — абат