Андре Дюссолье

Фотографія Андре Дюссолье (photo Andre Dussolier)

Andre Dussolier

  • День народження: 17.02.1946 року
  • Вік: 70 років
  • Місце народження: Ансі, Рона-Альпи, Франція
  • Громадянство: Франція
  • Зріст: 174 см

Біографія

У середині 90-их він багато разів знімався у фільмах, що мали великий успіх, що зробило його одним з найбільш затребуваних акторів свого покоління.

Дюссолье блискуче закінчив літературний коледж, але в 23 роки захопився театром. Закінчивши з відзнакою вище театральне училище, він надходить у 1972 Комеді Франсез і в тому ж році дебютує у Франсуа Трюффо у фільмі «Така красуня, як я» /Une jolie fille comme moi/. За ним встановлюється амплуа спокусника, в якості якого він і знімається в інших режисерів «нової хвилі», таких, як Ромер, Ріветт і Шаброль. У 1983 році він знімається у фільмі Алена Рене «Любов до смерті» /l’amour à mort/, після чого послідувало їх плідне співробітництво.

Почавши свою кар’єру як актор-інтелектуал, Андре Дюссолье, тим не менш, добре виглядає і в комедії: його роль в комедії Колін Серро «Троє чоловіків і немовля в люльці» /Trois hommes et un coffin, 1985/ принесла йому велику популярність. Проте, якщо не брати до вн

имание фільм «Мелодрама» /Mélo, 1986/, досить довго Дюссолье знімається в малозначних фільмах, поки, нарешті, не отримує «Сезара» за Кращу роль другого плану у фільмі Соте «Зима в серці» /Un Coeur en hiver, 1993/.

Андре Дюссолье працював на майданчику біля таких несхожих режисерів, як Мішель Девіль, Даньель Дюбру і Ів Анжело. У середині 90-их він багато разів знімався у фільмах, що мали великий успіх, що зробило його одним з найбільш затребуваних акторів свого покоління. У 1997 він отримує Сезара як «кращий актор» за роль службовця, потайки пише радіо-п’єси у фільмі Алена Рене «Все та ж пісня» /On connaît la chanson/. У 1999 він чудово зіграв поціновувачі класичної літератури і мрійника у фільмі Жана Беккера «Діти боліт» /Les enfants du marais/. І просто чудовий його закадровий голос у

фільмі Жан-П’єра Жене «Амелі» /Fabuleux destin d Amélie Poulain, 2001/.

Чергуючи комедії /»Заткнися!» /у російському прокаті — «Невдахи»/ /Tais-toi!, 2003, реж. Франсіс Вебер/ і драми /роль в «Офіцерської палаті», La Chambre des officiers, 2001, режисера Франсуа Дюпейрона принесла йому нового Сезара «за кращу роль другого плану», фільми талановитих режисерів-початківців «Ай» /Aie, 2000, реж. Софі Фільєр/; «Сцени злочинів» /Ѕсепеѕ de crimes, 2000, реж. Фредерік Шендерфер/ і твори відомих майстрів, Андре Дюссолье у 2000-их роках зайняв центральне місце у французькому кіно. Елегантний актор впевнено зіграв двох начальників: спочатку шефа кримінальної поліції в «Набережній Орфевр, 36» /36, quai des orfèvres, 2004, реж. Робер Манчіні/, після чого директора Олена (Лоран Люка) у фільмі «Лемінг» /2005/. Але він не втратив здатності смішити, як свідчить його роль полковника Белизера в комедії Паскаля Тома «Мій мізинець мені сказав…» /Mon petit doigt el a dit…, 2005/.

Вибрана фільмографія:

2005 «Лемінг» /Lemming/

2004 «Набережна Орфевр, 36» /36 Quai des Orfevres/ Олів’є Маршаля

2004 «заручини» /Un long dimanche de fiancailles/ Жан-П’єра Жене

2004 «Таємні агенти» /Agents secrets/

2003 «Невезучі» /Tais-toi!/

2003 «Тільки не в губи» /Pas sur la bouche/ Алена Рене

2003 «Дивні сади» /Effroyables jardins/ Жана Беккера

2001 «Відок» /Vidocq/ Пітофа

2001 «Амелі» /Fabuleux destin d Amelie Poulain, Le/ Жана-П’єра Жене (голос за кадром)

2001 «Злочин в раю» /Un crime au paradis/ Жана Беккера

2000 «Актори» /Acteurs, Les/ Бертрана Бліє

1999 «Діти природи» /Enfants du marais, Les/