Андре Дід

Фотографія Андре Дід (photo Andre Deed)

Andre Deed

  • День народження: 22.02.1879 року
  • Вік: 47 років
  • Місце народження: Гавр, Руан, Франція
  • Дата смерті: 04.10.1940 року
  • Громадянство: Франція
  • Оригінальне ім’я: Анрі Андре Огюстен Шапюи
  • Original name: Henri André Augustin Chapuis

Біографія

Французький актор і режисер знімався в серійних комедіях.

Народився в сім’ї дрібного державного чиновника. Навчався в класичному ліцеї. Після смерті батька покинув навчання і поїхав в Париж. Кілька місяців грає в трупах пантоміми «Прайс» і «Омер». Через якийсь час переходить у відомий у той час мюзик-хол Франції — «Фолі-Бержер». Далі була робота в театрі «Шатле». Саме в «Шатле» його помічає Люсьєн Нонге та наводить на студію «Пате». Першим значним успіхом Діда в кінематографі була серія «Буаро», що в перекладі означає «П’яничка». Фільми серії тривали всього лише сім-десять хвилин. У 1908 році Дід подписывае контракт з кинофирмой «Італа». В Італії Дід отримав прізвисько «Кретинетти» і познайомився з Валентиною Фраскароли.

Андре Дід, був надзвичайно популярний в англосаксонських країнах під ім’ям Фулхеда (Дурень), а потім Джима. Він особливо прославився в Південній Америці, де його називали то Торрибио, то Саичец. Саме в Італії він виробив свій сценическийобраз. Багато з його фільмів знімались на відкритому повітрі: на вулицях або в передмісті Туріну, захоплююча жвавість подібних сцен надає його картинам певний ритм. Дія їх побудовано на безглуздих і смішних трюках.

Успіх Андре Діда породив в Італії безліч наслідувачів. У «Амброзіо» у 1910 році був запрошений французький клоун Марсель Фабр на прізвисько Робіне, який намагався конкурувати з Кретинетти-Грибуем. Цей новий комік, так само як і його суперник, виступав у безлічі ролей: поліцейського, нареченого, льотчика, жебрака, разини. Інша туринська фірма, «Аквіла», випустила серію пригод «Joli coeur» («Добре серце» у виконанні Армандо Джельсомини, але цей персонаж не користувався великим успіхом, ніж Фрико і Джиджетта, створені акторами «Амброзіо» Ернесто Вазером і Джиджеттой Морано. Більшого успіху досягла в Римі «Чинес» своєю серією пригод Тонтолини, роль якого виконував французскийклоун Фердінан Гійом.

Потім повертається у Францію і підписує контракт з Пате. Знімається у фільмах спільно з Валентиною Фраскароли. Після війни Дід знову їде в Італію, але незабаром, вимушений повернутися в Париж. У 1923 році Гастон Равель запросив Діда зніматися в багатосерійному фільмі «Тао». Пізніше він отримав епізодичну роль у фільмі Жоржа Монка «Міс Хелиетт». В кінці свого життя Дід працює реквізитором.

Творчий метод

У Росії він був широко відомий під кличкою «Глупышкин». Дід створює образ недолугого хлопця, який потрапляє в найбезглуздіші переробки і завжди виходить «сухим з води». Його образ був схожий циркового клоуна, але замість словесних реприз, Буаро — Дід повинен був створювати «репризи», виткані з погонь і переслідувань, викликають у глядачів сміх своєї граничної безглуздістю.

Андре Дід на відміну від Макса Ліндера не створив собі постійного сценічного образу або типу. Але у всіх його героїв лише одна загальна риса — тупість. Його ідіотський комізм заснований насамперед на безглуздості.

Фільмографія

1905 — переїжджає Буаро

1905 — Гонитва за перукою

1906 — Наполегливий залицяльник, або Пан, який переслідує жінок

1907 — Буаро в навчанні

1907 — Наша фанфара бере участь у змаганні

1907 — Буаро — король злодіїв

1907 — Перші кроки шофера

1908 — Весілля Буаро

1908 — Буаро поїв часнику

1908 — Перші кроки чепуруна

1908 — Чудовий хустку

1908 — Дюжина свіжих яєць

1908 — Учень архітектора

1908 — Людина-мавпа

1909 — Кретинетти, король поліцейських

1909 — Кретинетти на балу

1910 — Штани Кретинетти

1911 — Кретинетти-гіпнотизер

1912 — Грибуй стає Буаро

1913 — Буаро-кірасир

1913 — Буаро видобуває дружину

1914 — Кретинетти і бразильські чоботи

1914 — Кретинетти боїться цепелінів

1921 — Механічний людина

1923 — Тао

1925 — Фі-Фі

1927 — Міс Хелиетт