Афанасій Бєлов

Фотографія Афанасій Бєлов (photo Afanasiy Belov)

Afanasiy Belov

  • День народження: 25.01.1909 року
  • Вік: 80 років
  • Місце народження: Восты, Росія
  • Дата смерті: 30.10.1989 року
  • Громадянство: Росія

Біографія

Народився 25 січня 1909 р. неподалік від села Медведкова Московської губернії. Артистичну діяльність розпочав у Народному домі — виконував коломийки під власний акомпанемент на балалайці.

У 1934 р. закінчив хімічний факультет Московського університету. Виступав у масовках Театру Революції, навчався в відкрилася акторській студії при театрі (надалі Московське міське театральне училище, педагог О. Пыжова) і був прийнятий в трупу театру (середина 30-х рр..). У виставах театру грав епізодичні ролі, асистував режисерам. Писав п’єси, оповідання.

У роки війни у фронтовій бригаді театру — куплети виконував, Афанасій Бєлов у фільмі «Перша рукавичка» почав конферировать в образі незграбного, стесняющегося людини. До 1949 р. поєднував роботу в театрі та на естраді (в 1946 р. — дипломант II Всесоюзного конкурсу артистів естради). У 1950 р. Афанасій Бєлов повністю перейшов на естраду. Маска Бєлов

а-конферансьє зазнала зміна — тепер це був дещо флегматичний, з малорухливим особою людина, але довірливий і відкритий до спілкування. Веселі іскорки в очах видавали затаєну іронію; смішний дивак перетворився в «хлопця собі на умі», як писав Ю. Юзовський: «Це не стільки маска, це цілий характер, який артист, віддамо йому належне, докладно експлуатує». Виконував також сатиричні куплети, пісеньки, музичні фейлетони власного виробництва. Вже в 50-ті роки йому пишуть відомі естрадні автори. Велику увагу приділяв роботі з композиторами М. Блантером, О. Фельцманом, А. Островським, наполягав на мелодійною, неквапливою, трішки мінорній музиці. Номери Бєлова — добре розіграні міні-вистави, і

роничные, з часткою ексцентрики. Не випадково він повернувся в театр — на запрошення М. Миронової і А. Менакера взяв участь у виставі «Клялсы» Дыховичного і Слобідського, де виконав шість різнохарактерних ролей (1960).Павло Оленєв, Володимир Володін та Афанасій Бєлов у фільмі «Перша рукавичка»

З 1962 р. Бєлов в Московському мюзик-холі, де його зоряним часом став спектакль «Тік-так, тік-так» (1963), «Сто і одягни день в Парижі» (1966). В епізодах «Кам’яний вік», «Схід», «Стародавній Рим», «Російське дореволюційне кабаре, або 1910 рік» створив ряд остросатірічеських портретів. Вистава «Тік-так…» йшов в Парижі, рецензенти порівнювали Бєлова з відомим французьким коміком Бурвилем.

В кіно — з 1927 р. (фільм «

Сумка дипкур’єра»). Найбільш помітна роль — масажист Лубяго у фільмі «Перша рукавичка». Написав сценарії до кількох фільмів.

Помер 30 жовтня 1989 р. у Москві.

Фільмографія:

1. Сумка дипкур’єра — 1927

2. Октябрюхов і Декабрюхов — 1928

3. Простий випадок — 1930

4. Два бійці — 1943 — епізод

5. Перша рукавичка — 1946 — масажист Лубяго

6. Гість з Кубані — 1955 — ОдиноковАфанасий Бєлов у фільмі «Гість з Кубані»

7. Добрий ранок — 1955 — Цебрів

8. Пісня табунщика — 1956

9. Черговий рейс — 1958

10. У тихої пристані — 1958 — Картонкин

11. Сільський детектив — 1968

12. Цирк запалює вогні — 1972

Написав сценарії:

1. У тихої пристані — 1958

2. Незнайомий спадкоємець — 1974

3.Законний шлюб — 1985